Linux

Закінчення підтримки CentOS8 – що далі…

Закінчення підтримки CentOS 8 і думки з цього приводу

CentOS 8 був одним з найпопулярніших дистрибутивів Linux. Проте, у грудні 2020 року розробники оголосили про EOLCentOS 8 з 31 грудня 2021 року. Це стало великим розчаруванням для багатьох користувачів, які використовували CentOS 8 для своїх потреб.

Тепер, коли підтримка CentOS 8 закінчилася, користувачі мають декілька варіантів, куди можна перейти.
Оптимальним варіантом вважаю дистрибутиви від авторів CentOS 8, це дозволить оновитись без переінсталяцій ПЗ в більшості випадків.

AlmaLinux
Одним з таких варіантів є дистрибутив AlmaLinux. Цей дистрибутив створений командою, яка раніше працювала над CentOS, і його розробляють з метою забезпечити стабільну та безпечну альтернативу CentOS 8. AlmaLinux повністю сумісний з RHEL, тому перехід на нього не потребує конвертування.

Іншим варіантом є дистрибутив Rocky Linux.
Цей дистрибутив також створений командою, яка раніше працювала над CentOS, і його розробляють з метою забезпечити безпечну та стабільну альтернативу CentOS 8. Rocky Linux також є повністю сумісним з RHEL, тому перехід на нього також не потребує конвертування.

Також не поганою ідеєю є розглянути дистрибутив Oracle Linux. Цей дистрибутив базується на вільній версії RHEL, і він надає можливості для налаштування, які дозволяють розширити функціональність вашої системи. Oracle Linux є безкоштовним та має довготривалу підтримку, що робить його гарним варіантом для підприємств, які шукають стабільну та безпечну альтернативу CentOS 8.

Кожен з цих дистрибутивів має свої переваги та недоліки, і ви повинні обрати той, який найкраще відповідає вашим потребам. Перед переходом на новий дистрибутив впевніться, що зробили резервну копію своїх даних та зробили план міграції.

CentOS Stream
Це новий дистрибутив, що був випущений у 2020 році, замінюючи CentOS 8. CentOS Stream є проміжним релізом між RHEL і CentOS, і надає можливість користувачам бути більш актуальними і отримувати оновлення швидше, ніж в CentOS 8. CentOS Stream також може бути використаний як основа для дистрибутивів, заснованих на CentOS.

RHEL
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) є комерційним дистрибутивом Linux, створеним на основі відкритого коду, який використовується в CentOS і Fedora. RHEL надає більшу стабільність та безпеку в порівнянні з CentOS, проте він є платним дистрибутивом.

Fedora
Fedora є відкритим дистрибутивом Linux, що розробляється спільнотою Fedora Project. Fedora є швидшим та більш актуальним дистрибутивом в порівнянні з CentOS, проте він також має менший термін підтримки.

CentOS 7
Якщо ви не готові переходити на інший дистрибутив, ви можете продовжити використовувати CentOS 7. CentOS 7 продовжуватиме отримувати підтримку до червня 2024 року.

Ці варіанти будуть для вас теж комфортні, якщо ви звикли до платформи RHEL Linux’ів, але міграція зі збереження даних для вас не є пріоритетом.